Laddning och priser

Det är självklart mycket billigare att ladda en bil med el än att tanka den med dyra fossila bränslen. Men det är knappast helt gratis. Räkna med att elräkningen kommer att höjas något och att det kostar att ladda på laddstationer. Jag rekommenderar starkt att man har fast elavtal om man skaffar elbil. Personligen tycker jag att det är riktigt härligt att både bidra till miljön och att betala mindre pengar på en och samma gång.

Det kanske största problemet när det kommer till att ladda sin elbil på laddstation är att det finns så många olika företag som erbjuder dem, och de olika företagen använder sig av olika betallösningar vilket innebär att kostnaderna varierar och att man kan behöva skaffa många olika sorters laddkort. Vissa bolag tar exempelvis betalt per tid medan andra tar betalt för hur många kilowatt man har laddat. En laddning brukar hur som helst kosta runt cirka 100 kronor för “full tank”.

Det billigaste alternativet är självklart att ladda hemma. Det kostar ungefär fem gånger mer att ladda på laddstation och det bör endast göras om det inte finns något annat alternativ. Så kallade snabbladdare är de dyraste, men också de snabbaste, som namnet avslöjar.

Ett tips om man ändå behöver ladda på laddstation är att inte ladda sin elbil fullt eftersom de sista 20 procenten laddas långsammare. Att de laddas långsammare har att göra med att batterierna mår bättre av det. Försök att ladda med så tomma batterier som möjligt och sluta tanka när du nått 80 procent.

Även om det finns olika företag som erbjuder laddstolpar kan jag rekommendera att du försöker tanka på samma, anledningen är att det ofta erbjuds rabatt om man väljer att tanka på samma ställe hela tiden. Men som sagt, det bästa och billigaste är alltid att tanka hemma.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website