Fördelar med elbil

Elbil eller inte elbil, det är frågan? Det är många som frågar mig vad som egentligen är så bra med elbil och om inte förbränningsmotorn i längden är överlägsen elmotorn, även om de är sämre för miljön. Jag tänkte därför skriva lite om fördelar och nackdelar med att ha elbil.

Det finns många självklara fördelar med elbil, förutom att de är bra för miljön och att de inte kräver dyr bensin eller diesel så är de också mycket tystare än vanliga bilar. Elbilar är än så länge dyrare att köpa än vanliga bilar med förbränningsmotorer, men det blir billigare i längden. Många oroar sig över att batteriet ska ta slut och att man då inte kan göra något åt det, men faktum är att nittio procent av alla bilturer är under fem kilometer vilket en elbil klarar galant.

Elen är förhållandevis billig i jämförelse med fossila bränslen och det är också framtidens lösning. De fossila bränslena kommer så småningom att ta slut vilket jag tycker inte är en dag för tidigt. När de fossila bränslena tar slut kommer den globala effekten på miljön att förbättras radikalt och demokratier slipper göra sig beroende av fjärran diktaturers oljeresurser.

Nackdelen med elbil är att det fortfarande är relativt kämpigt om man ska åka långa sträckor eftersom utbudet av elstolpar fortfarande är ganska glest. Men det är troligtvis något som kommer att förbättras i framtiden. Dessutom kan man om man oroar sig skaffa en hybrid som kan köra på både fossila bränslen och el. Hybrid är inte en ultimat elbil men det är bättre än ingenting.

Det finns alltså både för och nackdelar med elbil jämfört med de mer traditionella typerna. Men jag tror att det bara kommer att bli bättre och bättre när det gäller förutsättningar för oss elbilsägare. Förbränningsmotorn är en av de största miljöbovarna vi har och de är dessutom dyra i drift.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website