Elbilar, laddning och resor

När jag skaffade min elbil var jag lite orolig för hur det skulle bli när jag ville resa bort. Tänk om batteriet skulle ha laddat ur när jag kommer tillbaka till flygplatsen, vad gör jag då? Det är dock inget man behöver oroa sig för, åtminstone inte om man flyger från Arlanda. I nuläget har de hundratals parkeringsplatser med tillgång till laddstolpe för elbilen. Har man åkt långt till Arlanda kan det vara skönt att veta att bilen kommer att vara fulladdad under hemresan.

På Arlandas flygplats finns det laddplatser vid terminal 2, 4 och 5, där varje uttag har 16 ampere. Det är alltid bra att ha med en adapter eftersom vissa av parkeringsplatserna endast har en sorts laddaruttag. Tidigare var det helt gratis att ladda bilen på Arlanda men det slopades tyvärr år 2014. Priset blir mindre ju längre man står men kostar i början 50 eller 80 kronor beroende på om man står på en lågprisparkering eller inte.

Ska man exempelvis åka färja med sin båt, kanske till Gotland (en personlig favorit) så är det alltid bra att ha lite koll på vart man kan ladda sin bil. Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen: kolla upp på internet. Det finns väldigt mycket information om var man kan ladda sin elbil på nätet och de uppdateras kontinuerligt. Under själva båtresan kan det vara bra att se till att bilen har mycket laddning så inga problem uppstår när man ska köra av. Det har dock aldrig varit något problem för mig. Är man orolig kan man fråga någon som jobbar ombord om det finns möjlighet att koppla bilen till ett uttag.

Det bästa sättet att vara säker är antagligen att skaffa en gps där laddstolpar finns utmärkta, det är väldigt bekvämt och enkelt och det finns många appar som man kan ladda ner direkt till mobilen som hjälper dig med detta.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website