Därför har Norge flest elbilar per invånare

Går du i tankarna om att hjälpa miljön genom att skaffa en elbil? Den miljövänliga varianten av fordon växer så det knakar och glädjande sprids elbilens framfart över hela världen. Ett av länderna som lyckats bäst med elbilar är Norge som har flest elbilar per capita i hela världen. Vi tog oss en titt på varför just Norge lyckats så bra med elbilar.


Norge är det land med flest elbilar i världen om vi räknar ut ett snitt per invånare. Med 21,5 elbilar per 1000 invånare är Norges snitt 14,2 gånger högre än USA:s som är världens största marknad. Norge har dessutom bland de renaste elbilarna i världen då 98% av all elektricitet från landet kommer från hydropower. I mars 2014 blev Norge det första landet i världen där var 100:e bil på vägarna var en elbil och 2016 hade det ökat upp till 5%.

Världsrekord i elbilar

I januari 2017 slog Norge ännu ett rekord när 37,5 av alla nya bilköp var elbilar och marknaden bara fortsätter att explodera. Norge är även det första landet någonsin där elbilar tagit sig in på topplistan av de mest sålda bilarna i landet.

Den norska regeringen har satsat hårt på att göra invånarna medvetna om fördelen med elbilar och dessutom belönas de som väljer elbil på flera sätt. Den norska regeringen tagit bort alla engångsavgifter på elbilar vilket inkluderar inköpsskatten och momsen på 25% på bilen. Detta gör att priserna på elbilar i princip går att jämföra med priser på bensindrivna bilar. Dessutom har regeringen sedan 2013 gett en skattesänkning för alla som använder hybrid eller elbilar.

Den norska regeringen satte även upp ett mål att 50,000 elbilar skulle finnas på landets vägar och i april 2015 nåddes målet äntligen. Dessutom har regeringen gett lokala myndigheter och kommuner möjligheten att bestämma om elbilar har gratis parkering och dessutom får använda buss- och taxifiler. Detta har flera städer och kommuner anammat vilket gjort att elbilsförare kan njuta av en egen fil och dessutom gratis parkering.

Den miljövänlige regeringen har dessutom tagit fram en ny nationell transportplan (NTP) som hyllats över hela världen. I NTP har ett mål satts att landet alla nya bilar, bussar och lätta nyttofordon som köpes år 2025 inte ska ha några som helst utsläpp.

Inte alla som är nöjda

Trots den stora miljösatsningen på elbilar är det inte alla som uppskattat fördelarna som elbilsförare ges. Bland annat är det vissa som tycker att trafiken i bussfilerna är för stor nu när elbilarna får köra där fritt. Även företagen som står bakom landets interna färjor är besvikna då de tappar intäkter eftersom elbilsförare inte behöver betala för inrikesfärjor.

Elbilar kommer fortsätta att vara ett av landets viktigaste hjärtefrågor men det finns många andra viktiga ämnen för normännen. Skidor, lusekoftor, fryspizza, läppsalvor, sport och casino är de frågor som många norrmän anser vara landets viktigaste. För det sistnämnda finns bettingnyheter.se där du hittar allt möjligt smått och gott. Ta på din läppsalva, sätt på ugnen på 225 grader och när du ätit upp din fryspizza är det bara att ta på lusekoftan och sätta dig i din elbil. Har du en självkörande Tesla kan du till och med läsa denna artikel på din mobil  samtidigt som du låter elbilen säkert ta dig dit du vill.

Heja Norge!