Att ladda sin elbil

Många oroar sig för hur man egentligen ska göra med laddningen av sin elbil, man kan ju inte bara dra en förlängningssladd inifrån huset. Det enklaste om man bor i villa är att helt enkelt anlita en elektriker som kan sätta upp ett vägguttag i garaget eller där bilen ska stå. Det bästa är att använda trefasuttag eftersom de har högre strömstyrka och därför kan ladda bilen snabbare. Men på de flesta elbilar fungerar det även att ladda i ett vanligt uttag.

Om man bor i lägenhet kan det vara lite trixigare. Man behöver en parkeringsplats där det finns ett eluttag och det är inte alltid så lätt. Särskilt om man inte har egen parkering. Var säker på att du kommer att ha möjlighet att ladda din elbil innan du skaffar den. Det kan vara bra att prata med hyresvärden om att skaffa laddboxar.

Ladda alltid din bil över natten, särskilt på vintern så att batteriet hålls varmt; annars kan det skadas. Batterier till elbilar kan vara väldigt dyra och jag rekommenderar verkligen starkt att ta hand om det på bästa sätt.

Ska man ge sig ut på en bilresa bör man kolla upp var det finns laddstolpar där man kan ladda sin elbil. Det finns hemsidor på Internet där man kan kolla upp var de erbjuds och det brukar också finnas tillgängliga via gps. Tänk på att batteriet räcker längre på sommaren än på vintern.

Tyvärr är det fortfarande ganska trixigt att ha en elbil. Det är mer man måste tänka på helt enkelt. Men jag är övertygad om att det inom en snar framtid kommer vara mycket enklare för oss elbilsägare när vi ska ut och åka. Dessutom slipper man ju den oerhört höga bensin och dieselkostnaden som är en nödvändig utgift för bilar som går på fossila bränslen. För mig personligen har det inte varit några större problem med laddningen, man måste bara ha lite framförhållning ibland.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website